In deze video leggen we in een aantal stappen uit hoe u een eigen horecabedrijf kunt beginnen. Er verschijnt een titel in beeld. Ondernemersplein. Alles van de overheid op één plek. Stappenplan horecabedrijf beginnen. Presentatrice ANNEMARIE BRÜNING: Wilt u uw eigen horecabedrijf beginnen? Voordat u de eerste hapjes kunt serveren is er van alles dat u moet regelen. Van regels voor hygiëne en brandveiligheid, tot muziek. Ook moet u de juiste vergunningen hebben. In dit stappenplan leg ik u uit wat u moet regelen. Stap 1 is: bereid u voor. Check het omgevingsplan. Controleer in het omgevingsplan van uw gemeente of u uw horecabedrijf mag beginnen op de gewenste locatie. Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning nodig. U kunt het omgevingsplan online bekijken via het Omgevingsloket. Ook kunt u daar de aanvraag voor een omgevingsvergunning doen. Sommige regels voor horeca staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Regels voor horeca kunnen per gemeente verschillen. Overleg daarom ook met uw gemeente wat u moet doen. We gaan verder met stap 2: schrijf u in. Schrijf uw horecabedrijf in bij KVK. Kies eerst uw rechtsvorm. De rechtsvorm van uw bedrijf bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid en de belasting die u betaalt. Na uw inschrijving geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U ontvangt hierna uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer. Regel uw NVWA-register inschrijving. Als u voedsel produceert, verwerkt of verkoopt, moet u zich inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de NVWA. Deze autoriteit controleert of voedsel volgens de regels wordt gemaakt en verkocht. Dat brengt ons bij stap 3: houd rekening met wetten en regels. Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan. Voor een restaurant, café of discotheek heeft u altijd een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bij bijvoorbeeld een bedrijfskantine, heeft u deze vergunning niet altijd nodig. Deze regels verschillen per gemeente. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie hierover. Vraag een alcoholvergunning aan. Met alleen een exploitatievergunning mag u geen alcohol schenken. Hiervoor heeft u een alcoholvergunning nodig. U moet 21 jaar oud zijn om een alcoholvergunning aan te mogen vragen. Ook moet u een diploma, of certificaat Sociale Hygiëne hebben. Dit diploma registreert u in het Register Sociale Hygiëne. Dit register wordt onder andere door gemeentes gebruikt om vergunningen uit te geven. Zorg voor brandveiligheid U moet maatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van brandvertragende materialen en het ophangen van rookmelders. De alcoholwet stelt ook eisen aan de inrichting van uw horecazaak. En check goed de regels rondom roken. Binnen mag niet meer gerookt worden, maar op sommige buitenterrassen mag dit wel. Check de vergunningen. Afhankelijk van uw horecabedrijf heeft u mogelijk extra vergunningen nodig. Zoals een terrasvergunning, vergunning voor verkoopdemonstratie of een aanwezigheidvergunning kansspelautomaten. Plaatst u iets op, boven, of in gemeentegrond? Dan moet u vaak precariobelasting betalen. Soms zit het precario al in het bedrag dat u voor de vergunning betaalt maar het kan ook zijn dat u hiervoor een aparte rekening krijgt van de gemeente. Houd u aan de personeelsregels. Heeft u personeel in dienst? Dan moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie, een RI&E, hebben. Hiervoor kunt u de Horeca RI&E gebruiken. Personeel dat sterke drank verkoopt moet minimaal 16 jaar zijn. Daarnaast moet in de zaak altijd een leidinggevende van 21 jaar of ouder aanwezig zijn. Deze leidinggevende moet een SVH diploma Sociale Hygiëne of verklaring vakbekwaamheid hebben. Check de milieuregels. Als horecaondernemer krijgt u te maken met milieuregels. Bijvoorbeeld op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. Soms heeft u hiervoor een vergunning nodig of moet u een melding doen. Dit doet u bij het Omgevingsloket. Dan gaan we door met stap 4: aan de slag. Werk volgens de HACCP. Als u voedsel bereidt, moet u werken volgens de HACCP. Dit is een veiligheidsanalyse waarmee u de veiligheid van het voedsel bewaakt. U kunt hiervoor een goedgekeurde hygiënecode gebruiken of zelf een HACCP-plan opstellen. De NVWA beoordeelt vervolgens uw HACCP-plan. Check de toegestane openingstijden. De toegestane openings- en sluitingstijden verschillen per gemeente. Wilt u buiten de geldende tijden open zijn? Dan heeft u vaak een ontheffing nodig. Dan gaan we door naar stap 5: zorg voor zekerheid. Regel bedrijfsverzekeringen. Met bedrijfsverzekeringen verzekert u uw bedrijf tegen bepaalde bedrijfsrisico's. Hierbij kunt u denken aan een verzuimverzekering voor de kosten wanneer uw medewerkers ziek worden. Of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dan door naar de laatste stap: goed om te weten. Vraag toestemming voor gebruik van muziek. Draait u muziek in uw horecabedrijf? Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen, en een vergoeding te betalen. Dit doet u via Buma/Stemra of Sena. Door deze stappen te volgen komt het proosten op uw nieuwe horecabedrijf al snel in zicht. Wilt u meer weten? Bekijk dan de website van Ondernemersplein. Heel veel succes met de opening van uw horecabedrijf! Er verschijnt een titel in beeld met de tekst: Ondernemersplein. Alles van de overheid op één plek. Ondernemersplein.kvk.nl